Şeker Hastaları Oruç Tutabilirler Mi?

ramazan_diyabet_site

Diyabet (şeker hastalığı) vücutta birçok organı etkileyen kronik bir hastalıktır. Kan şekerindeki normalden fazla yükselmeler ve düşmeler hasara neden olabilmektedir, bu nedenle kişinin kan şekerinin belli sınırlar içinde tutulması gerekmektedir, bunu sağlamak için de kişinin düzenli beslenmesi, ilaçlarını veya insülinlerini düzenli kullanması gerekmektedir.

Ramazanda oruç tutmak isteyen diyabetliler ramazandan önce mutlaka doktorları ile görüşmelidirler.

  • İnsüline bağımlı diyabeti olanlar (Tip 1 diyabetliler ve bir grup Tip 2 diyabetliler)
  • Kan şekeri kontrolü iyi olmayan, sık hipoglisemi (şeker düşüklüğü) ve/veya hiperglisemi (şeker yüksekliği) yaşayanlar
  • Uzun etkili insülin salgılatıcı ilaç kullanan diyabetliler
  • Hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları gibi yandaş hastalıkları olan diyabetliler
  • Retinopati (göz dibi kanamaları gibi göz bozukluğu olanlar), Nefropati (böbrek bozukluğu), Nöropati (sinir sistemi bozukluğu) gibi diyabete bağlı komplikasyonu olanlar
  • Gebe diyabetikler veya gebelik diyabeti olanların

oruç tutmaları kesinlikle önerilmemektedir.

Günümüzde diyabet tedavisinde birçok yeni ilaç ve insülin tedavisi ( kısa ve uzun etkili analog insülinler, insülin pompası ) kan şekeri kontrolü konusunda kolaylıklar sağlamakta ve kişinin yaşam tarzını kolaylaştırmaktadır fakat bu yıl ramazanda gün içinde aç kalınan sürenin çok uzun olması kan şekeri kontrolünü zorlaştırmaktadır, bir de buna susuzluk eklenince sıvı kaybı ve buna bağlı böbrek bozukluğu, şuur bozukluğu gibi riskler eklenmekte bu da diyabetlilerin sağlığını riske atmaktadır.

İlaç kullanmayan, yandaş hastalığı olmayan ve gün içinde ağır işlerde çalışmayanlar beslenme düzeni değiştirilerek oruç tutabilirler. Fakat bu kişilerin de mutlaka doktorlarından onay almaları gerekmektedir. Doktorlarının önerileri doğrultusunda beslenme programları düzenlenmelidir. Uzun açlığı takiben kişi birden bire fazla ve hızlı yemek yer, bu da metabolizmamız için uygun değildir, bu nedenle eğer oruç tutuluyorsa önce hafif bir şeylerle, örneğin 1 hurma + 1 dilim ekmek + kahvaltılık veya 1 kase çorba ile oruç açılmalı 30 dakika sonra hafif bir yemek yemeli ve daha sonra 23.00-24.00 gibi yeni bir öğün alınmalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır. İftarda ve sahurda yağlı yemekler, kızartmalardan ve pirinç, beyaz unlu yiyecekler, tatlılar, patates gibi hızlı emilen karbonhidratlardan kaçınılmalıdır. Yine sıvı alımına dikkat etmelidir.

Lütfen doktorunuz ile konuşmadan oruç tutmayın.

PAYLAŞIN:

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrShare on StumbleUpon