Doğru Beslenme

dogru_beslenme

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir beslenme düzenimizin olması şarttır.

Beslenme programları kişiye özel düzenlenmelidir; çünkü tek tip insan yoktur, dolayısı ile tek tip de diyet olamaz.

Beslenme programı kişinin yaşı, cinsiyeti, kilosu, alışkanlıkları, hastalıkları, kullandığı ilaçlar, yaşadığı coğrafi bölge, harcadığı enerjiye göre değişiklik gösterir.

Çocukluk, ergenlik, gebelik, emzirme dönemi, menopoz ve yaşlılıkta aynı tarzda beslenmek doğru değildir.

Diyabet, hipertansiyon, kolesterol, kanserler, osteoporoz (kemik erimesi) , kansızlıklar, tiroid hastalıklarının her birinde kişinin farklı ihtiyaçları, mutlaka tüketilmesi veya tüketilmemesi gereken besinler vardır.

Kişiye ezbere “2 saat ara ile yemeli, akşam 19.00’dan sonra bir şey yememeli” gibi önerilerde bulunmak doğru değildir. Örneğin Reaktif Hipoglisemisi veya diyabeti olan birinde gece atıştırmalarını azaltmak veya ortadan kaldırmak için gece ara öğünü vazgeçilmezdir.

Hemen hemen tüm diyetlerde sağlıklı diye önerilenden “Her gün bol bol yeşil sebze yiyin” cümlesi Kumadin kullanan birinde kanamalara, “bol meyve ve meyve suyu tüketin” cümlesi özellikle ilaç ve insülin kullanan şeker hastalarında ani şeker yükselmelerine neden olabilecektir, yine unutulmamalıdır ki meyve şekeri früktoz insülin direncini arttıran ve basit şeker (Glukoz) kadar kilo alımına katkıda bulunan bir karbonhidrattır.

Beslenme programınız kişiye özel olmalı ve sağlık durumunuz göz önüne alınarak, gerekli biyokimya testleri yapıldıktan sonra hazırlanmalıdır.

PAYLAŞIN:

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrShare on StumbleUpon